2009. január 22., csütörtök

Bea naplója- Március



"A buddhizmus nem más, mint egészséges józan eszünkre hallgatni. Ennek legmeggyőzőbb bizonyítéka, hogy nem menekülünk az élet elől, hanem irányítjuk azt." Láma Ole Nydahl

Márciusban egy újabb puzzle darab illeszkedett az eddigiekhez. Egyik barátunk tanácsára ellátogattunk a magyar Gyémánt Út Buddhista Közösségbe………………. Róluk annyit érdemes tudni, hogy Láma Ole Nydahl által alapított, több mint 500 meditációs központból álló hálózat budapesti része, amelynek a 17. Karmapa, Táje Dordzse a szellemi vezetője. A Karmapa szó azt jelenti: "a cselekvés embere", a karma mestere. Az Együttérzés Bodhiszattvájának (Szeretõ Szemeknek) egyik emanációja. Karmapa - akinek megjelenését Sakjamuni Buddha és Guru Rinpocse is megjósolta - minden Buddha aktivitását testesíti meg. Karmapa volt Tibet elsõ inkarnálódott lámája (tulku), a XII. század óta a tibeti buddhizmus Karma Kagyü iskolájának vezetõje. Õ testesíti meg az egész átadást és annak szellemi erejét. Õ egy megvilágosodott lény, aki feladta a különálló egóban való hitet. Saját döntése alapján kerül vissza ebbe a világba, hogy minden lény javára folytassa tevékenységét, annak ellenére, hogy a megvilágosodás pillanata megszabadít minket azoktól a hajtóerõktõl, amelyek a következõ újraszületéshez vezetnek. Jelenlegi inkarnációja a 17. Karmapa, Táje Dordzse.

A 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse Tibetben született 1981-ben. Egy ismert Nyingma-láma, Mipham Rinpocse fiaként látta meg a napvilágot. Kisgyermekként Táje Dordzse többször kijelentette, hogy õ a Karmapa. 14. Samar Rinpocse, aki a Karma Kagyü Vonal második legmagasabb rangú lámája, miután tudomást szerzett a gyermekrõl, az évszázadok óta használt spirituális módszerekkel azonosította Táje Dorzsét mint hiteles Karmapát. 1994-ben, miután Karmapa és családja elhagyta Tibetet, Samar Rinpocse hivatalosan is felismerte az akkor 11 éves gyermeket mint 17. Gyalva Karmapát. 1994 óta Karmapa Táje Dordzse Indiában él és tanul, képzésében a buddhista filozófia és a meditáció játssza a fõ szerepet. 1998 óta napjaink egyik legkiválóbb buddhista tudósa, Prof. Szempa Dordzse is tanítói közé tartozik.
1999 novemberében Karmapa elfogadta a tajvani, szingapúri és malájziai buddhista központok meghívását - tízezrekkel találkozott útja során. 2000 januárjában számos európai országba is ellátogatott - többek között Németországba, Franciaországba és Magyarországra is.
Ezek a központok nem hierarchikus rendszerben működő intézmények, hanem olyan barátságon alapuló helyek, ahol az emberek megtanulhatnak meditálni, megoszthatják tapasztalataikat, együtt fejlődhetnek és aktívan részt vehetnek a közösség munkájában. A hétköznap esténként vezetett meditációk nyilvánosak és ingyenesek, az újonnan érkezők számára pedig készséggel adnak magyarázatot és információt………………..http://www.buddhizmusma.hu/


Ahogy a Szanghába léptem, valósággal beleragadt a szemem 17. Karmapa képébe. Nehezen tudom szavakba önteni, hogy mit éreztem. Mintha régi barátot köszöntöttem volna pillantásommal, EGYSÉG…..ez volt végig bennem. Baráti szeretet áradt a szemeiből, és határtalan boldogság. A meditáció alatt többször lestem félve felé, de ő egyre csak mosolygott …..

Nincsenek megjegyzések: